"Huurders staan bij onderhoud, sloop of renovatie sterker als ze hun krachten bundelen in een bewonerscommissie.
De bewonerscommissie staat bij sloop, onderhoud of renovatie veel sterker dan individuele huurders omdat ze een aantal wettelijke rechten heeft. Die zijn geregeld in de Wet op het overleg huurders verhuurders, kortweg Overlegwet. Welke rechten (en plichten) dat zijn, lees je hier.
Deze bewonerscommissie vertegenwoordigt dan de belangen van alle huurders in dat wooncomplex.
De Overlegwet geldt trouwens voor alle verhuurders.
Een bewonerscommissie hoeft geen rechtsvorm te hebben. Ook als je geen stichting of vereniging bent, kun je een beroep doen op de rechten uit de Overlegwet. Om een bewonerscommissie op te richten, heb je dus niet meer nodig dan een paar actieve bewoners die zich verenigen.
De verhuurder moet erkennen dat je bewonerscommissie voldoende ‘representatief’ is. Dat wil zeggen dat de commissie inderdaad de belangen vertegenwoordigt van alle huurders in het complex en dat ook aan kan tonen. Als dat zo is, moet de verhuurder het mogelijk maken dat de bewonerscommissie haar werk kan doen.
Een bewonerscommissie heeft op grond van de Overlegwet het recht op informatie, overleg en advies. Wat houdt dat concreet in? Om te beginnen dat de verhuurder verplicht is een bewonerscommissie te informeren over alle zaken die van belang zijn voor de huurders in het complex. Bij die zaken horen zeker sloop, renovatie en groot-onderhoud. Hier ligt ook een belangrijke taak voor de verhuurder (die heeft immers de plicht huurders te informeren)
Om aanspraak te kunnen maken op haar rechten, moet een bewonerscommissie aan de verhuurder aannemelijk maken dat ze voldoende representatief is voor haar achterban. Daarvoor stelt de Overlegwet aan bewonerscommissies deze voorwaarden:
- de bewonerscommissie bestaat uit huurders en richt zich op de belangen van bewoners van de huurwoningen;
- de bewonerscommissie informeert en betrekt huurders bij hun standpuntbepaling;
- de bewonerscommissie organiseert jaarlijks een huurdersvergadering (Daarin vertelt en motiveert het ‘bestuur’ van de bewonerscommissie wat ze in het afgelopen jaar heeft gedaan. En ze legt de plannen voor het volgende jaar ter goedkeuring voor aan de huurders.);
- de bewonerscommissie stelt alle huurders uit haar werkgebied in de gelegenheid om zich bij haar aan te sluiten.
Wat zijn de belangrijkste activiteiten of taken van de bewonerscommissie als er sprake is van (groot) onderhoud, renovatie of sloop in het wooncomplex?
- Input van bewoners verzamelen;
- Alternatieven onderzoeken;
- Onderhandelen over een Sociaal plan (wordt gedaan door de huurdersorganisatie Huurders van Woonbedrijf);
- Dossier opbouwen;
- Actie voeren."
(Bron: Woonbond)
Maak jouw eigen website met JouwWeb